Haagbeuk in een inheemse haag

Haagbeuk in een inheemse haag


Haagbeuk kopen

Haagbeuk (Carpinus betulus)

Voor formele hagen worden vaak wintergroene haagplanten gebruikt die van oorsprong niet uit ons deel van de wereld komen. De haagbeuk (Carpinus betulus) leent zich juist heel goed voor een inheemse haag. Dit type haag komt vaak wat landelijker over, niet in de laatste plaats omdat de planten die in een inheemse haag voorkomen van nature een wat wilder uiterlijk hebben dan een strakke coniferenhaag. Dat is bij de haagbeuk niet anders. Hoewel de haagbeuk verrassend goed in een redelijk formele vorm te snoeien is, komt hij misschien nog wel het mooist tot zijn recht als je hem gewoon laat groeien zoals hij dat zelf wil. Als je deze kant van de haagbeuk wilt benadrukken, kan het een goed idee zijn om voor de haagbeuk in een inheemse haag te kiezen.


Voordelen van een inheemse haag

Een van de grootste voordelen van een inheemse haag is dat hij gewend is aan de weersomstandigheden die we hier hebben. Die kunnen door de hoeveelheid regen die hier valt nog wel eens problematisch zijn voor sommige haagplanten. De haagbeuk is echter een sterke plant die niet zwicht voor een beetje water en zelfs een voorkeur heeft voor een wat vochtige grond. De haagbeuk groeit dan ook al eeuwen op Nederlands en Belgisch grondgebied en daardoor is hij gewend aan ons wisselvallige weer.

Voordelen van een inheemse haag

Een verder voordeel van een inheemse haag is dat hij vaak vanwege zijn natuurlijke groeiwijze geplant wordt en daarom niet al te vaak gesnoeid hoeft te worden. Vaak is één keer per jaar de uitstekende takken verwijderen genoeg. Houd er wel rekening mee dat de haagbeuk vertakt waar hij gesnoeid wordt. Een vaker gesnoeide haagbeukenhaag zal dus voller overkomen.

Gemengde inheemse haag met de haagbeuk meidoorn

Gemengde inheemse haag met de haagbeuk

Misschien lijkt het in eerste instantie of je de keuze verkleint en met minder genoegen neemt als je voor een inheemse haag kiest, maar er zijn prachtige haagplanten die het in ons deel van de wereld goed doen. De haagbeuk is er daar zeker een van. Het blad van de haagbeuk, dat sterk aan dat van de beuk (Fagus sylvatica) doet denken, is prachtig en in de herfst heeft de haagbeuk een hele mooie, grijsachtige kleur. Een andere inheemse haagplant die opvalt door zijn bladeren is de meidoorn (Crataegus monogyna). Mede daardoor doet de meidoorn het heel goed met de haagbeuk als onderdeel van een gemengde haag. Bovendien heeft een meidoorn een mooie bloei. Bij de haagbeuk is de bloei eerder onopvallend, waardoor deze haagplantensoort het meer van de schoonheid van zijn bladeren en takken moet hebben.

Ook de combinatie van beukenhaag en haagbeuk is populair. Omdat de bladeren van deze soorten zo op elkaar lijken, maar in de herfst toch een heel ander voorkomen hebben, vullen ze elkaar goed aan en vormen ze een mooie basis voor een gemengde haag met andere soorten.